Vad är hipsterdäck?

Det har varit en del skriverier senaste tiden om hipsterdäck och framför allt dess nackdelar men vad är egentligen hipsterdäck?

Hipsterdäck är helt enkelt ett smeknamn för dubbfria vinterdäck. Anledningen till namnet "Hipsterdäck" är en raljering pga att många Stockholmare kör runt på dubbfria vinterdäck. De dubbfria däcken gör sig bra inne i stan där det sällan blir extremhalka eller rejält vinterväglag. Däremot vid vinterväglag med mycket snö, dåligt plogade vägar och halka rekommenderas alltid dubbade vinterdäck! Eftersom många Stockholmare även tar bilen med sina dubbfria vinterdäck till fjällen eller norrut i landet har detta resulterar i en hel del avåkningar, fastkörningar osv. i dåligt vinterväglag. Därav har denna typ av däck lite elakt kommit att kallas för hipsterdäck.

Till Stockholmarnas försvar bör dock nämnas att det är förbud mot dubbdäck på flera gator i Stockholm (och även i delar av innerstan i Göteborg) och att så länge man mestadels åker i stan på plogade och saltade gator eller där vinterväglag sällan råder är dessa ett miljövänligt alternativ. Dubbfria vinterdäck river exmepelvis inte upp partiklar från asfalten i samma utsträckning som ett par dubbdäck och ger även generellt sett en lägre bränsleförbrukning. Givetvis är det också långt ifrån enbart Stockholmare som använder dubbfria vinterdäck.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar